6 λόγοι για να ακούτε το Askpagakis Podcast

6-logoi-gia-na-akoute-to-askpagakis-podcast

Οι έξι λόγοι για να ακούτε το Borrow my Brain podcast. Είναι η κοινωνική μου συνεισφορά στο Νεανικό Ταλέντο. Το 2009 συνειδητοποίησα τι μας έρχεται. Το είδα παντού, Νέα Υόρκη, Τόκυο, Ισραήλ, Λονδίνο, Ρώμη. Ο Μετασχηματισμός θα ανατρέψει όσα ξέρουμε. Στο τέλος του μόνο το 40% των μοντέλων και εταιριών που ξέρουμε, θα έχουν επιβιώσει.

6 λόγοι για να ακούτε το Askpagakis Podcast

Να σας διαφωτίσω. Δεν πρόκειται για άλλη μία εκδοχή του κινήματος “passive income”, όπου ότι κάνεις online πρέπει να καταλήγει σε έσοδο. Δεν ήταν αυτή η σκέψη μου, όταν δημιούργησα το podcast.

Πάντα μου άρεσε, καταρχήν, να ακούω ραδιόφωνο (μεγάλη παρέα). Επίσης, η αγαπημένη μου συνήθεια, ήταν πάντα να ακούω και να διαβάζω για νέα πράγματα. Αργότερα, μεγάλωσα με το Walkman (δυστυχώς, μεγαλώνουμε…). Μου άρεσε η μουσική και το γεγονός ότι την έπαιρνες παντού μαζί.

Αλλά πριν σας πω τους έξι λόγους, επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί podcast…

Είναι η εποχή της φωνής που φτάνει παγκόσμια

Σήμερα, τα Podcast είναι το ραδιόφωνο. Και είναι πλέον τόσα πολλά… Εφτασαν περίπου τα 2 εκατομμύρια κανάλια/shows. Οποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον σας, από επαγγελματικά θέματα έως τη διαμόρφωση κήπου, υπάρχει ένα podcast. Η έκρηξη συμβαίνει στις ΗΠΑ (δοκιμάζουν πρώτοι καθετί καινούργιο και είναι πιο “ανοιχτοί” να μοιράζονται γνώση). Τα στατιστικά της Edison Research, Απρίλιος 2018, δείχνουν τα εξής:

 • Οι ακροατές podcast (Αμερικανοί, 12+ ετών) αυξάνονται κατά 26% κάθε χρόνο
 • Οσοι ακούν podcasts είναι μάλλον πιθανό ότι διαθέτουν ένα “έξυπνο” ηχείο (Alexa κλπ)
 • Η συνήθεια συνδέεται με τη ματακίνηση προς και από την εργασία, στο αυτοκίνητο ή τα μέσα μεταφοράς
 • Σε 4 χρόνια το μερίδιο των podcast στη διαφημιστική αγορά τετραπλασιάστηκε
 • Οι ακροατές podcast το δηλώνουν ως το πιο συχνό (πρώτο) σε όσα μέσα επικοινωνίας “καταναλώνουν”

Podcasts για εκπαίδευση, εμπειρία και νέες αλήθειες

Ηταν το 2014, σε μία επαγγελματική επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη, όπου μπλέχτηκα σε μία μελλοντολογική συζήτηση για το Marketing και την Επικοινωνία. Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μου ήξεραν ήδη για τα Podcast: τα ακούς οδηγώντας, ή βολτάροντας, ή στο γυμναστήριο, ή όταν χαλαρώνεις στο σπίτι. Επιπλέον, δεν απαιτεί την ίδια προσήλωση όπως το βίντεο.

Οταν “καταναλώνεις” podcasts είσαι σε χαλάρωση, άρα αποδεικνύεται ευχάριστος και παραγωγικός χρόνος. Είμαι πεπεισμένος ότι τα podcasts είναι από τα πιο υποτιμημένα marketing tactics στην Ελλάδα. Είναι ραδιόφωνο κατά παραγγελία και κατα 64% το ακούνε σε έξυπνα κινητά και tablets. Τι δίκτυο διανομής!

Το ερέθισμα για το #Borrowmybrain #podcast

Το 2009 συνειδητοποίησα τι μας έρχεται. Το είδα σε Νέα Υόρκη, Τόκυο, Ισαρήλ, Λονδίνο και Ρώμη. Ο Μετασχηματισμός θα ανατρέψει, ότι ξέρουμε. Οταν κάποτε τελειώσει το ψηφιακό του μέρος, μόλις το 40% των μοντέλων και εταιριών που γνωρίζουμε, θα έχουν επιβιώσει.

Η τεχνολογία από τη μία απελευθερώνει δυνάμεις, αλλά η Οικονομία 4.0 αλλάζει επιχειρηματικά μοντέλα, τις ικανότητες και τις πρακτικές μας. Θα αλλάξει τις ιδέες με τις οποίες μεγαλώσαμε, τις Αγορές, τους Θεσμούς και την Εκπαίδευση. Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι η εποχή των αλλαγών. Λίγοι “πιάνουν”, ότι τώρα είναι η στιγμή για επαναθεώρηση, επανεκπαίδευση, επαναπροσδιορισμό και ενεργοποίηση/δράση.

Παντού βλέπεις ανθρώπους να αντιστέκονται. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα! Η κοινωνία και το οικονομικό σύστημα αντιστέκονται σε κάθε πρωτοβουλία Αλλαγής -ιδιωτικός και δημόσιος τομέας το ίδιο- μειώνοντας τις ευκαιρίες του νεανικού Ταλέντου της χώρας. Υπάρχει παντού Ταλέντο, αλλά δεν υπάρχουν, ή δεν δημιουργούμε ευκαιρίες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε! Δεν είχα άλλο εργαλείο από το μπλογκ μου και τη φωνή μου (το podcast)!

Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τα νιάτα μας ως “θύματα”

Το 2009 άρχισα να γράφω για τη νέα επιχειρηματικότητα και χρήσιμες ιδέες, έξω από τα συνήθη. Προσπάθησα να “ανάψω” φωτιά μια κοινότητα νέων ανθρώπων ή/και μεγαλύτερων επιχειρηματιών, δίνοντας ερεθίσματα για το “Επόμενο βήμα”.

Ισως με πείτε λίγο ρομαντικό, ΟΚ, αλλά είχα την ελπίδα να μπω ανάμεσα στους φωνακλάδες, και τους οπαδούς του μίσους που περνάνε το χρόνο τους στα social media με τη διάδοση εμπειριών και γνώσης.

Δεν πήγε τόσο καλά, όσο ήθελα. Το 2014, μετά από 1.000 άρθρα, απογοητεύτηκα συνειδητοποιώντας ότι μια φουρνιά ψευτο-σωτήρων …είδαν τους νέους και τις αγωνίες τους ως μια πηγή εισοδήματος. Δημιουργοί εκδηλώσεων, σύμβουλοι κλπ.

Κατεβάστε ένα δείγμα αυτών των άρθρων

[convertkit form=5203414]

Το 2017 αποφάσισα να κάνω ένα βήμα ακόμη και να δημιουργήσω ένα podcast που θα βοηθά. Να μαζέψω το ακροατήριο. Να τους πω όσα είδα στα κέντρα καινοτομίας της υφηλίου, και τι σημαίνουν για εμάς και το Μέλλον. Πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Γιατί πρέπει να πάψουν οι Νέοι να πιστεύουν, ότι το επάγγελμά τους είναι σε μία “πολυεθνική”. Να τους ενδυναμώνω και να επηρεάζω και τους γονείς. Δύσκολο εγχείρημα, θα μου πεις…

Each person holds so much power within themselves that needs to be let out. Sometimes, they just need a little nudge, a little direction, a little support, a little truth, and the greatest things can happen. #askpagakis #borrowmybrain #podcast

Τα θέματα του podcast;

Σε όλα τα επαγγελματικά μου ταξίδια στα κέντρα καινοτομίας της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Απω Ανατολής, συνειδητοποίησα ότι οι ευκαιρίες θα προσπεράσουν τη χώρα μου, προς άλλους προορισμούς-ευκαιρία (ήδη συμβαίνει) πρωτίστως εξαιτίας της λάθος στάσης μας στα πράγματα και τις παλιές λογικές που επικρατούν. Δεν επενδύουμε προς τη Νέα Οικονομία. Δεν ετοιμάζουμε τους Νέους για αυτή.

Οι σπουδαστές των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μου έλεγαν πόσο όμορφα, και καλοδεχούμενοι ένιωθαν όταν εργαζόντουσαν για καινοτομίες σε εταιρίες, οργανισμούς και κυβερνήσεις. Φανταστείτε… Στην Ελλάδα αντίθετα δεν υπάρχει το Περιβάλλον για έρευνα, καινοτομία, πειραματισμούς και στοχευμένη διαρκή μάθηση.

Σκεφτόμουν πολλές φορές, ως πολίτες και γονείς, “τι πρεσβεύουμε για το μέλλον της χώρας;“. Σοβαρά τώρα. Αρχισα να σκέφτομαι, πως να φέρω κοντά ανθρώπους που είναι δημιουργικά ανήσυχοι για το μέλλον, εκθέτοντας νέες ιδέες. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν εμπόδια. Ασπρα μαλλιά και παλιά μυαλά “κυβερνούν” καθετί.

Αλλά έχει πάντα νόημα και είναι ένας υψηλότερος σκοπός, να βοηθάς τους νέους, τις κοινότητες και καλούς σκοπούς. Ελάτε μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Εχω μόνο το blog και τη φωνή μου, αλλά είναι τόσο σημαντικό να αλλάξουμε το δημόσιο διάλογο στη χώρα και να βοηθήσουμε καθένα γύρω μας να ετοιμαστεί για την Οικονομία 4.0. Εχουμε χάσει τόσα τρένα (ευκαιρίας). Δεν πρέπει να μείνουμε άλλο πίσω.

6 λόγοι για να ακούτε το Askpagakis Podcast

 1. Είναι δωρεάν, ευχάριστο και μια νέα συνήθεια. Δεν υπάρχουν κρυμμένα κόστη.
 2. Σας κρατά συντροφιά όταν οδηγείτε. Υπόσχομαι ότι η φωνή μου, και η μουσική θα είναι ευχάριστα, αλλά σίγουρα θα προκαλεί σκέψεις
 3. Θα σκέφτεστε εναλλακτικές, νέες οπτικές. Δεν γίνεται, για να προωθώ τον εαυτό μου. Δεν θα επαναλαμβάνω κλισέ περί “επιτυχίας” κάθε μέρα. Θα πιέζω στα άκρα όμως τις απόψεις μας για το “σύστημα” μέσω ιδεών και καλών παραδειγμάτων.
 4. Βοηθά τους Ταλαντούχους Νέους. Πιθανώς δεν μπορεί να λύσει το προσωπικό σου πρόβλημα, αλλά είναι σημαντικό να βοηθούμε όσο το δυνατόν πιο πολλούς και αυτό με εμπνέει.
 5. Δεν θα ακούτε κλισέ-διδασκαλίες. Αν θέλετε να νιώθετε “νορμάλ” και ασφαλείς, έχετε ήδη πολλούς να σας τα επαναλαμβάνουν καθημερινά – σχολείο, οικογένεια, φίλοι, οργανισμοί, πανεπιστήμια και πολιτικοί.
 6. Με βοηθάτε να μοιραζόμαστε τις νέες ιδέες για ένα ευγενή σκοπό, να βοηθήσουμε τους Νέους.

Είτε είστε στο σχολείο, ή στο πανεπιστήμιο, ή σε δική σας δουλειά, από το πρώτο μολύβωμα μιας ιδέας έως ένα business δισεκατομμυρίων, θα έχετε προκλήσεις να αντιμετωπίσετε. Ασχέτως πόσο επιτυχημένοι νιώθουμε ή είμαστε, θα έχουμε πάντα περισσότερες προκλήσεις κάθε μέρα.

Αλλά μήπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι στην πραγματικότητα ευκαιρίες, που αν τις εκμεταλλευθούμε σωστά, είναι η λύση που ψάχναμε και μία νέα λεωφόρος να περπατήσουμε;

Αν συμφωνείτε με την οπτική μου, ενωθείτε με την κοινότητα

Σε τρείς μήνες, 819 άνθρωποι ακούν το #Borrowmybrain #askpagakis podcast. Αν θέλετε να το λαμβάνετε και εσείς, εγγραφείτε:

[convertkit form=5203422]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *